Uzay Çağının başlangıcı: Sputnik 1 uydusu

     4 Ekim 1957 tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), Sputnik 1 uydusunu uzaya fırlatarak Uzay Çağını başlattı. Ayrıca süper güç denilen devletler arasında yeni bir rekabet olan uzay yarışını da başlatmış oldu.

     Günümüzdeki uzay araçlarıyla kıyaslandığında pek de etkileyici olmayan Sputnik 1 uydusu, yaklaşık 80 kilogram ağırlığında ve 58 santimetre çapındaydı. Küre şeklinde bir gövdeye sahip olan uydunun gövdesinden uzanan 2,4-2,9 metre uzunluğunda 4 anteni vardı.


     Uydu, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden ilk kıtalararası balistik füze olan R-7 Semyorka ile fırlatılmıştı. Fırlatma sırasında iticilerde meydana gelen bir arıza sebebiyle neredeyse fırlatma başarısız olacakken uçuş kontrol sistemi tarafından rota düzeltilerek fırlatma işlemi başarıyla gerçekleşti ve Dünya yüzeyinden 250 kilometre uzaklıktaki alçak yörüngesine yerleşti.

     Görev süresi boyunca üzerindeki radyo vericisi sayesinde Dünya’nın iyonosfer katmanındaki elektron yoğunluğu ile ilgili incelemeler yapıldı. 22 gün sonra bataryaları tükendi ve radyo sinyalleri durdu. Dünya yörüngesinde dolaşmaya devam ederek yaklaşık 69 milyon kilometre yol kat etti. 4 Ocak 1958’de Dünya atmosferine girdi ve yanarak kül oldu.

     Sovyetler Birliği’nin bu hamlesinden sonra uzay yarışında geride kalmak istemeyen güçlü devletler uzay ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Böylece Sputnik 1 uydusu uzay keşiflerinin kapısını açmış oldu.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

28 Ocak 1986: Challenger Uzay Mekiği faciası

Dünya dışına çıkan ilk insan: Yuri Gagarin