Uzaydaki ilk Dünyalı: Laika’nın ölüme fırlatılışı

     Sputnik 1 uydusu ile başlayan uzay çağı, kısa bir süre içerisinde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışı haline geldi. Yarıştaki liderliğini korumak isteyen Sovyetler Birliği, Sputnik 2 için çalışmalara başladı. Bu görevdeki hedefleri uzaya bir insan göndermekti. Ancak uzay ortamı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve bunun tehlikeli olabileceğini düşündükleri için bir hayvan göndermeye karar verdiler.

     Bulması kolay ve kısa sürede eğitilebilir olduklarından dolayı görev için 3 köpek hazırlandı. Bu köpekler Laika, Albina ve Mushka’ydı. 3 yaşındaki dişi bir köpek olan Laika uzaya gidecek köpek olarak seçildi. Daha önce 2 kez yüksek irtifa uçuşu yapmış olan Albina yedek köpek oldu. Mushka ise yeryüzündeki deneyler için kullanıldı. Görevler kesinleştikten sonra bilim insanları köpekleri hazırlamaya ve üzerlerinde deneyler yapmaya başladı.



     Laika’yı uzaya fırlattıktan sonra geri getirecek hiçbir plan yapılmamıştı. Sovyetler Birliği onu hemen göndermek istiyordu ve bu kadar kısa süre içerisinde Laika’nın o mesafeden Dünya’ya geri dönmesini sağlayacak bir sistem hazırlamak mümkün değildi. Herkes Laika’nın uzayda öleceğini biliyordu.

     Sputnik 2’nin uzaya bir köpek taşıyacağı bilgisi hızla yayılmış ve tüm dünyadan çok büyük bir tepki çekmişti. İngiltere’deki bir hayvan haklarını koruma cemiyetinin telefonları gelen yoğun aramalar sebebiyle kilitlenmişti. Dünyanın birçok yerindeki hayvanseverler günlerce sokaklarda eylem yapmıştı. Sovyet yetkililer ise bunun insanlığın gelişmesi için yapıldığını savunuyordu.



     “Köpek ölecek ve onu kurtaramıyoruz.”
          ~Daily Mirror gazetesi (Birleşik Krallık)

     “Laika’yı uçuştan birkaç gün önce çocuklarının yanına götürdüm. O çok sakin ve sevimli bir köpekti. Onun için bir şeyler yapmak istedim. Çok az ömrü kalmıştı.”
          ~Vladimir Yazdovsky

     Laika, 3 Kasım 1957’de Sputnik 2’nin içindeki bir kapsülde, yaşamsal verilerini Dünya’ya aktaracak kablolarla bağlı olarak Baykonur Uzay Üssü’nden bir daha geri dönmemek üzere uzaya fırlatıldı.



     Sovyet yetkililer, yaptığı resmi açıklamalarda Laika’nın kalkıştan 1 hafta sonra zehirli mama verilerek acı çekmeden öldüğünü söylüyordu. Gerçekler ise 45 yıl sonra ortaya çıktı. Sputnik 2’de görev almış bilim insanlarından biri olan Dimitri Maleşenkov, Laika’nın kalkıştan 5 ila 7 saat sonrasında kapsülün aşırı ısınmasından dolayı öldüğünü itiraf etti.

     “Hayvanlarla çalışmak hepimiz için bir ıstırap kaynağıdır. Zaman geçtikçe bunun için olan üzüntüm artıyor. Bunu yapmamalıydık. Bu görevden köpeğin ölümüne değecek kadar çok şey öğrenmedik.”
          ~Oleg Gazenko

     Dünya, Laika’nın hüzün dolu hikayesini unutmadı. Anısına pullar basıldı. Şarkılar yazıldı. Heykeller dikildi. Ama Laika çoktan gitmişti.




Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

28 Ocak 1986: Challenger Uzay Mekiği faciası

Uzay Çağının başlangıcı: Sputnik 1 uydusu

Dünya dışına çıkan ilk insan: Yuri Gagarin