Dünya dışına çıkan ilk insan: Yuri Gagarin

     Sovyetler Birliği’nin, Sputnik 2 görevinden sonra ABD ve SSCB arasındaki rekabet daha da arttı.

6 Aralık 1957: ABD, Vanguard TV3 roketiyle bir uydu fırlatmaya çalıştı fakat başarısız oldu.

31 Aralık 1958: ABD, Explorer 1 uydusunu fırlattı.

29 Temmuz 1958: 34. ABD başkanı Dwight D. Eisenhower tarafından National Aeronautics and Space Administration (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) NASA kuruldu.

2 Ocak 1959: Sovyetler Birliği, Luna 1 uzay aracını fırlattı. Bu araç Güneş’in yörüngesine giren ilk insan yapımı nesne oldu.

7 Ağustos 1959: ABD, Explorer 6 uydusu ile ilk kez uzaydan Dünya’yı fotoğrafladı. 

12 Eylül 1959: Sovyetler Birliği, Luna 2 aracını fırlattı. Bu araç, 13 Eylül 1959’da Ay’a inen ilk insansız araç oldu.

4 Ekim 1959: Sovyetler Birliği, Luna 3 aracını fırlattı. 6 Ekim 1959’da Ay’ın karanlık yüzü ilk kez fotoğraflandı. 

     Sovyetler Birliği, Laika’dan Sonra uzaya Belka ve Strelka adında iki köpek daha gönderdi. Bu köpekler Dünya yörüngesinde bir süre dolandıktan sonra güvenli bir şekilde yere indirildi. Bu başarı Sovyetler Birliği’ni uzayın bir canlı için yeterince güvenli olduğu konusunda ikna etmiş olmalı ki bu sefer bir insan göndermeye karar verdi. Bu görev için Yuri Alekseyevich Gagarin seçildi. 


     Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961’de Baykonur Uzay Üssü’nden Vostok 1 aracıyla uzaya fırlatıldı. Fırlatma başarıyla gerçekleşmişti. Yeryüzünden 327 kilometre yüksekliğe ulaşıp Dünya etrafında dolanmaya başladı. Görev sorunsuz bir şekilde devam ediyordu ve dünya ile sürekli olarak iletişim halindeydi.

     108 dakika boyunca uzayda kaldıktan sonra Dünya’ya inişe geçti. Fakat iniş sırasında bir sorun ortaya çıktı. Gagarin’in dünya ile olan iletişimi koptu ve iniş kapsülü araçtan ayrılması gereken zamanda ayrılmadı. Araç Mısır üzerinden atmosfere girdi. Giriş sırasında aşırı ısınmadan dolayı kapsülü araca bağlayan kablolar yanarak koptu. Kapsül sırayla Akdeniz, Türkiye ve Karadeniz üzerinden geçip Sovyetler Birliği sınırlarına girdi. Gagarin, kontrolsüz bir şekilde hızla irtifa kaybeden kapsülden paraşütle atladı.

     Karaya yaklaştığında kapsülü yavaşlatması ve dengelemesi için ateşlenmesi gereken roketler, çok erken ateşlenmiş ve Gagarin’in hesaplanandan daha geride bir yere inmesine sebep olmuştu.

     Kapsülün yere düşüşünü iki kız görmüştü ve şu şekilde tarif etmişti: “2-3 metre çapında devasa bir toptu. Yere çarptıktan sonra sekti ve tekrar düştü. İlk çarptığı yerde kocaman bir çukur oluştu.”


     Gagarin’in inişini ise bir çiftçi görmüştü. Gagarin olayı şöyle anlatmıştı: “Beni paraşüt ve uzay kıyafetlerimle görünce korktu. Ona `Korkma, ben de Sovyet’im. Uzaydan indim.´ dedim. Sonra bir telefon buldum ve Moskova’yı arayıp indiğimi haber verdim.”

     Sovyet yetkililer yaptıkları açıklamalarda, Gagarin’in inişten sonra büyük bir kalabalık ile kutlamalar eşliğinde karşılandığını söyledi ve gerçekleri 1971’e kadar dünyadan sakladı. Çünkü o yıllarda Uluslararası Havacılık Federasyonu kurallarına göre bir uçuşun başarılı sayılabilmesi için araçla birlikte yere inilmesi gerekiyordu. Tüm aksiliklere rağmen Gagarin uzaya çıkan ilk insan olarak kayıtlara geçti.

Hâlâ kim olduğumu tam olarak bilmiyorum, uzaya çıkan ilk insan mıyım, yoksa görevlendirilen son köpek mi?”
~Yuri Gagarin 







Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

28 Ocak 1986: Challenger Uzay Mekiği faciası

Uzay Çağının başlangıcı: Sputnik 1 uydusu